MoniqueMijn praktijk heb ik “Innerwalking” genoemd. Dit omdat ik samen met mensen een wandeling maak door hun binnenwereld op zoek naar wat hen hindert. De bloemen op de website staan symbool voor het feit dat ik mensen graag help, wellicht opnieuw, de beste versie van zichzelf te worden. Allemaal verschillend maar allemaal even mooi!

Al tijdens het begin van mijn werk als verpleegkundige in het ziekenhuis, vond ik het vooral heel fijn om patiënten op emotioneel en psychologisch vlak te begeleiden bij hun lichamelijke klachten. Om me verder te scholen op dit gebied en vanwege mijn interesse in de ontwikkeling van mensen ben ik Pedagogiek gaan studeren en vervolgens in de jeugdzorg gaan werken. Tijdens mijn werk als ambulant hulpverlener in de jeugdzorg ontstond de behoefte om me verder te ontwikkelen richting systeemtherapeut. Deze visie is me op het lijf geschreven omdat het een verbindende en positieve benadering is die uitgaat van de kracht van mensen.

Om ervaring op te doen ben ik in 2010 gaan werken als systeemtherapeut in de praktijk voor Specialistische GGZ van mijn man, die psycholoog en psychotherapeut is.  De complexiteit aan problematiek en de diversiteit aan cliënten sprak me erg aan en ik heb er 10 jaar met veel plezier gewerkt.

Ik heb me gedurende deze jaren beziggehouden met individuele therapie, partnerrelatie therapie en gezinstherapie met kinderen, jeugdigen en adolescenten met o.a. klachten als depressie, angst, burn out, opvoedingsproblemen, systeemproblematiek over de generaties heen, loslatingsproblematiek van volwassenen, rouwbegeleiding, chronische lichamelijke klachten en lichamelijk onverklaarbare klachten. Gedurende deze tijd heb ik geleerd om eerst breed naar een complexe situatie te kijken, om van daaruit de best aansluitende behandeling in te zetten. Door mijn jarenlange werkervaring en levenservaring zullen we snel uitkomen bij de kern van het probleem. Naast een gedegen opleiding als therapeut heb ik een sterk aanvoelingsvermogen voor wat iemand bezighoudt.

Bij de behandeling worden, in overleg met de cliënt, de ouders of andere belangrijke relaties betrokken. Ik streef ernaar mensen vanuit hun eigen kracht te verbinden met zichzelf en met hun omgeving.

Ondertussen heb ik aanvullende opleidingen gedaan. Ik werk nu onder andere met het genogram, het levensverhaal, duplopoppetjes, schrijfopdrachten en sinds 2017  ook met de zelfresonantiemethode (IOPT) volgens Franz Ruppert, waar ik erg enthousiast over ben.

Verder ben ik begonnen met wandeltherapie  in de natuur, iets wat ik ook erg leuk vind om samen met cliënten te doen.

In mijn vrije tijd breng ik veel tijd door met mijn man, kinderen en kleinzoontje. Hiervan geniet ik enorm. Ik houd erg van de natuur en heb hierin diverse cursussen gevolgd, waaronder een natuurgidsencursus, vogelcursussen en een opleiding tot wandelcoach. Ik ben daarnaast erg geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en zingevingsvragen en heb hierover de afgelopen 20 jaar veel gelezen en opleidingen gevolgd.  Ik wandel en fiets graag en de verrekijker gaat altijd mee.

Ik vind het heel fijn om mensen te begeleiden in hun zoektocht naar zichzelf. Te zien hoe mensen zich ontwikkelen en steeds meer hun krachtige zelf worden ontroert me enorm.

 • HBO-pedagogiek, Hogeschool Arnhem Nijmegen, richting Orthopedagogiek
 • Certificaat Psychopathologie bij volwassenen, diagnostiek en behandeling, Rino Groep, docent Dhr. B. de Jongh
 • Certificaat Persoonlijkheidsstoornissen, diagnostieken indicatiestelling, Benecke
 • VO Intensieve Ambulante Gezinsbegeleiding, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden
 • Het ontwikkelingsprofiel als referentiekader (prof. Abraham) Rino Groep, docent Dhr. Q. D. van Dam
 • Rouwverwerking bij kinderen en jongeren, docent Riet Fiddelaers
 • Psychotherapy with the impossible patient, Masterclass door Glenn Gabbard
 • Inleiding systeemtheoretische psychotherapie, Rino Amsterdam, Docenten Mieke Hartgers en Hans Schuurmans, Elien Oostendorp
 • Verdieping systeemtheoretische psychotherapie, Rino Amsterdam Docenten Mieke Hartgers en Hans Schuurmans, Elien Oostendorp
 • Inleiding systeem-en trauma opstellingen naar Franz Ruppert, Zielsbelang, docenten Walter de Vries en Mariska Helling
 • Verdieping identiteitsgerichte psychotraumatherapie (IOPT) naar Franz Rupert, Zielsbelang, docenten Walter de Vries en Mariska Helling
 • Certificaat My Body, My Trauma, My I, München,  docent Franz Ruppert
 • Wetenschap in Opleiding, NVRG, docent Dhr. Dr. H.C.E. Pijnenburg
 • Een taal erbij, contextuele therapie met duplopoppetjes De Kontekst in Amsterdam, docent Els Ido
 • Specialistische cursus Kinderen en jeugdigen, Den hertog in Zwolle, Docent Mariëtte Robbe
 • Partnerrelatietherapie, Rino Utrecht,docenten Mw. Zeekaf en Dhr. Zoetmulder